BALTŲ LITERATŪROS SAVAITĖ

Tarptautinis projektas

„Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa“

 

Projekto organizatoriai: Jonavos Rajono Žeimių mokykla-daugiafunkcinis centras, Vytauto Didžiojo universitetas

Projekto partneriai: Latvijos Respublikos ambasada Lietuvoje, Lietuvos Respublikos ambasada Latvijoje, Jonavos rajono savivaldybė

Projekto rėmėjai: Kavos Draugas, RTTAX, Save24, Glasses on, Sapiegos klinika

 

Kas tie baltai?

Ar  baltais esame vadinami, nes „Mes balti“? (taip sako latvių poetas O.Gūtmanis?) Ar visgi dėl to, kad mūsų gentys prie Baltijos jūros gyveno, ir tuo remdamasis vokiečių kalbininkas G. H. F. Nesselmann pasiūlė „Baltų“ terminą? Patys įvairiausi klausimai apie baltus buvo keliami ir atsakomi projekto „Baltų literatūros savaitė“ metu.

Mes, vieninteliai iki šių laikų išlikę baltai - lietuviai ir latviai, galime didžiuotis savo mažų šalių didžia dvasia. Mūsų tautos išliko istorijos verpetuose ir išlaikė kultūrinį bei kalbinį unikalumą. Tuo esame įdomūs ir gražūs pasauliui. Nesuglobalėkime. Vertinkime, tausokime ir didžiuokimės savo išskirtine kalba ir kultūra.

Kad galėtum didžiuotis ir tausoti, visų pirma turi žinoti, prisiminti, įsigilinti. Tai ir darė Klaipėdos Baltijos gimnazijos mokiniai projekto „Baltų literatūros savaitė“ metu.

Bibliotekoje I klasių mokiniai viktorinos metu pažindinosi su kaimynų latvių kultūra, georafija, literatūra. Mokytojas Darius Brazdeikis 3D projektavimo pamokose su IIi2 klasės mokiniais suprojektavo ir gamino raktų pakabukus baltų raštų motyvais. IV-okai teatro mokytojos Simonos Brazienės pamokose ne tik susipažino su latvių literatūra ir skaitė ištraukas. Aptarę kūrinius, mokiniai pagal pasirinktas ištraukas kūrė etiudus. Geografijos pamokoje Ii3 klasės mokiniams mokytoja Jurgita Jonaitienė ir bibliotekininkė Lina Lakickienė vedė viktoriną apie kaimynus latvius. Mokytojų Daivos Elertienės ir Linos Lorenzo Ruiz anglų kalbos pamokoje, integruotoje su bibliotekos veikla, Ii3 klasės mokiniai aptarė Baltų ir  Jungtinės karalystės tautų nacionalinius simbolius ir kalbinius ypatumus ir kūrė savo pasaką pagal latvių pasakos "The Sea Bride" pradžią. Ia klasės mokiniai technologijų mokytojos Auritos Šipovos pamokose klausėsi apie baltiškus raštus ir juos siuvinėjo.

Žibančios mokinių akys ir pasibaigus pamokoms tariamas „paldies“ (lt. ‚ačiū“) išdavė – buvo įdomu.

Tarptautinis mokyklų bibliotekų projektas Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa“, kuriame dalyvauja Lietuvos ir Latvijos mokyklos, kviečia moksleivius ir mokytojus dažniau paimti į rankas kaimyninės šalies rašytojų parašytą knygą, domėtis mus siejančia istorija ir kultūra. Nuo 2017 m. kasmet vykstančio projekto iniciatoriai  - Jonavos Rajono Žeimių mokykla-daugiafunkcinio centro bibliotekininkai, nuo 2018 m. projektas organizuojamas kartu su Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Letonikos centru.

Projekto tikslas - skatinti Lietuvos ir Latvijos mokinių pažintį su kaimynine šalimi, stiprinti baltišką tapatybę. Siekiama plėsti mokinių akiratį, stiprinti komunikacinius ir skaitymo gebėjimus.

Baltų literatūros savaitė“ vyksta  laiku, kai Lietuvoje ir Latvijoje yra minima ir Baltų vienybės diena, ir rudens lygiadienis, ir Europos kalbų diena - visa tai suteikia puikią progą bendrauti mums visiems pažįstama draugystės kalba.

Autorius:
Lina Lakickienė

Nuotraukos:
Lina Lakickienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos