„Baltų literatūros savaitė“ Baltijos gimnazijoje

Klaipėdos Baltijos gimnazijoje nuvilnijo marga, įvairiausių veiklų pilna „Baltų literatūros savaitė“. Tai tarptautinis Lietuvos ir Latvijos mokyklų bibliotekų projektas, kuriame gimnazija dalyvauja jau trečius metus. Įvairių dalykų mokytojai labai kūrybingai pritaikė baltų kultūros temą savo pamokose ir praplėtė I-II klasių gimnazistų akiratį.

Anglų kalbos pamokose mokiniai turėjo progą angliškai perskaityti apie įdomiausius  Latvijos faktus, susipažinti su  Latvijos ir Jungtinės karalystės nacionaliniais simboliais. Teko „palaužyti“ liežuvį latviškai perskaitant patarles, tad anglų kalba trumpam buvo pradėjusi atrodyt kaip gimtoji, kol neteko angliškai paaiškinti, kaip supranti perskaitytos patarlės prasmę.

Vokiečių kalbos pamokoje perskaitę  J. Baltvilko apsakymą „Varna“ mokiniai turėjo iššūkį. Teko išversti apsakymą į vokiečių kalbą.

Baltų ornamentais ir simboliais mokiniai domėjosi per dailės ir technologijų pamokas. Dailės pamokose kūrė atvirukus. Technologijų pamokose, susipažinę su baltų simboliais ir raštais bei ornamentų komponavimo būdais, patys kūrė simbolius ir raštus.

2023-ieji paskelbti Latvių literatūros metais, tad kaipgi be pažinties su naujausia latvių literatūra gimtosios kalbos pamokose. Mokiniai patys kūrė reklamą pasirinktoms knygoms ir netaupydami išmonės pristatė knygas klasės draugams.

Abejingų nepaliko ir iškilminga muzikos pamoka, kur visiems pagarbiai atsistojus buvo sugiedotas Latvijos himnas.

Istorijos pamokoje mokiniai smagiai leido laiką kurdami ir  įgarsindami radijo pjeses pagal klasikinius latvių kūrinius, taip atgaivindami klasiką ir leisdami jai suskambėti visiškai naujai.

Psichologijos pamokoje perskaitę ištrauką iš A. Kalnozols knygos  „Mane vadina Kalendorium“ mokiniai diskutavo apie bendrystės ir empatijos, priklausymo grupei poreikius.

Viktorinoje „Ar pažįsti kaimynus latvius“ mokiniai turėjo progą ne tik sužinoti pačių įdomiausių faktų apie kaimynus, bet ir pademonstruoti bei praplėsti žinias apie tėvynę Lietuvą.

Pasidomėti latvių grožine literatūra kvietė bibliotekos paroda „Patarlė teigia: „Kaimynų kiemo žolė žalesnė.“ Ar kaimynų latvių literatūra įdomesnė?“.

Iš teatro pamokos „Ritualai teatre ir baltų kultūroje“ mokiniai išsinešė žinutę apie būtinybę puoselėti savo autentiškumą ir laikytis ritualų, o jų neturint – susikurti.

Dalyvavimas projekte „Baltų literatūros savaitė“ tampa gražia Klaipėdos Baltijos gimnazijos tradicija.

 

Projekto tikslas - skatinti Lietuvos ir Latvijos mokinių pažintį su kaimynine šalimi, stiprinti baltišką tapatybę. Siekiama plėsti mokinių akiratį, stiprinti komunikacinius ir skaitymo gebėjimus.

Projekto organizatorius:

Vytauto Didžiojo universitetas

 

Projekto partneriai:

Asociacija „Lietuvos ir Latvijos forumas“

Latvijos Respublikos ambasada Lietuvoje

Lietuvos Respublikos ambasada Latvijoje

Zieduonio muziejus

 

Projekto rėmėjai:

Kavos Draugas, Glasses on, Lonas, Sapiegos klinika

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos